Viata perfecta a psihoterapeutului meu

Librariile sunt pline de carti pe coperta carora se afla fete zambitoare ale unor personalitati (americane, in special) care ne invata despre positivism, despre zen-ul care poate fi atins daca urmam o reteta, despre tehnici vindecatoare si care ne spun despre viata lor perfecta, atinsa odata ce au pus in practica tehnicile respective. Ne imaginam ca acesti oameni au descoperit secretul fericirii.

In realitate, insa, psihologii se confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta orice om – la unele dintre ele au invatat sa reactioneze mai eficient datorita dezvoltarii personale prin care au trecut pentru a deveni psihoterapeuti, insa la alte probleme inca nu au rezolvarea. Divortul, decesul cuiva drag, despartirea de persoana iubita, un conflict cu un coleg, probleme financiare, nasterea unui copil – toate acestea pot face parte, la un moment dat, din viata psihoterapeutului tau si sunt momente dificile.

Il fac acestea mai putin capabil sa te sprijine in problemele tale? Cel mai probabil ca nu, din moment ce este la cabinet. Chiar daca sunt momente care ii marcheaza viata personala, psihoterapeutul a dezvoltat capacitatea de a se concentra pe momentul prezent, de a fi in cabinet cu tine si de a se detasa de propria istorie. Este constient de situatia personala si poate lua masuri: sa mearga la randul lui la psihoterapie sau, daca incarcatura emotioanala este prea mare, sa renunte la sedintele cu clientii pentru o perioada. Cel mai probabil nu vei sti prin ce trece terapeutul tau si este cel mai bine asa – in cadrul sedintelor de psihoterapie este vorba doar despre tine. Nu este o relatie bilaterala, ci unilaterala, si pentru ca aceasta sa dea rezultate pentru tine e important sa ramana asa.

Sunt persoane care doresc sa mearga la terapie de cuplu doar la un psihoterapeut care la randul lui este casatorit si are o relatie de cuplu fericita, pentru ca exista perceptia ca doar cine are copii poate sa ii inteleaga pe parinti. Uneori, clientii fac o adevarata munca de detectiv pentru a gasi aceste detalii personale despre psihoterapeutul lor. Oare medicul stomatolog trebuie sa aiba carii ca sa stie sa faca plombe, doctorul ginecolog trebuie sa fi trecut printr-o nastere ca sa stie sa asiste o nastere (nu stiu cum se descurca ginecologii barbati), doamna de la banca trebuie sa isi fi facut toate creditele din portofoliul bancii pentru a-ti oferi consiliere? Lista poate continua cu exemple multiple. Daca doresti ca cineva sa iti impartaseasca experienta (ceea ce poate fi util intr-un anumit moment), exista grupuri de suport, forum-uri, grupuri online sau prieteni. Nu este necesar ca psihoterapeutul sa fi trecut prin toate experientele tale ca sa iti poata oferi un cadru sigur in care sa iti exprimi emotiile, sa te sprijine sa gasesti metode eficiente de a face fata problemelor cu care te confrunti, sa te descoperi si sa accepti parti din tine de care ai fugit. Acesta nu face apel la experienta personala, ci la studii de specialitate, teorii dezvoltate in timp, metode de lucru validate in cadrul scolilor de psihoterapie si face un plan de interventie structurat.

Viata psihoterapeutului tau poate fi una la fel de complicata ca a ta, departe de perfectiunea celor care apar la televizor sau in reviste si doresc sa te invete cum sa atingi fericirea in 10 pasi. Asta il face om ca si tine, iar a fi om inseamna sa fii imperfect, dar fericit cu imperfectiunile tale!