O zi la psiholog
-Buna ziua! Numele meu este (…) si am numarul dumneavoastra de la un prieten pe care l-ati ajutat mai demult sa treaca peste o perioada dificila. Si as vrea sa fac si eu programare la cabinetul dumneavoastra.
Cam asa incepe ceea ce noi numim „o relatie terapeutica” si care are ca principal obiectiv acompanierea unui om in drumul sau catre mai bine. Sunt convinsa ca multi dintre voi aveti o cunostinta sau un prieten care „a mers la psiholog” si la fel de convinsa sunt ca, la un moment dat, ati cochetat cu ideea de a-i cere numarul de telefon „Sa merg si eu sa vad cum e…”.
De ce cred asta? Pentru ca fiecare om, macar o data in viata, va traversa o perioada dificila moment in care va avea nevoie sa vorbeasca cu cineva despre problema care-l framanta. Sau va fi atat de obosit incat cineva va trebui sa il invete sa se opreasca si sa descopere cum e viata traita intr-un alt ritm. Sau va trebui sa invete sa traiasca in absenta unui om foarte drag. Sau se va afla la o raspantie de drum si, daca cineva ii va pune intrebarile cele mai potrivite si il va invata sa-si priveasca sufletul – acel loc unde sunt toate indicatoarele care ne arata drumul cel mai bun – va putea sa ia cea mai buna decizie. Sau… cineva ii va povesti ca e firesc sa gresim dar e total anormal sa persistam in greseala dar este obligatoriu sa cerem iertare si sa incercam sa dregem ce am stricat.
V-ati intrebat ce e dincolo de usa unui cabinet de psihologie? E un om. Un om care a invatat sa asculte alti oameni si sa-i inteleaga (si) dincolo de cuvintele lor, a invatat sa inteleaga povestile puse pe masa lui din cabinet asa cum pui piesele amestecate ale unui puzzle. Fiecare piesa reprezinta o intamplare, un eveniment, o poveste, oamenii care au fost parte din acea poveste sau intaplare si care ti-au amprentat intr-un fel viata.
Omul acela, din cabinetul de psihologie, intelege aceste povesti pentru ca a invatat sa aseze intamplare langa intamplare, cuvant langa cuvant si sentiment langa sentiment ca astfel sa formeze o imagine cat mai acurata a omului din fata sa. Omul acela – care poti fi chiar tu – cauta pe cineva care sa-i desluseasca meandrele sufletului si sa-l ajute sa devina cea mai buna varinata a sa, sa-si gaseasca acea cale care sa-l duca spre o viata armonioasa si echilibrata.
Psihologul este acel cineva care te ia de mana si te ajuta sa iti faci propria calatorie in profunzimile sufletului tau fara sa te judece si fara sa te eticheteze. Cum de nu face asta? E simplu: si el, la un moment dat, a fost luat de mana de un alt psiholog care l-a ajutat sa-si faca aceasta calatorie. Si lui i-au fost daruite aceste „unelte” cu care sa-si faca viata mai frumoasa. Iar acum, tot ce are de facut este sa daruiasca mai departe.