Care sunt beneficiile psihoterapiei

Atunci cand ma gandesc la psihoterapie, ma gandesc la contactul pe care il am cu mine intr-un cadru securizant, cu mine asa cum sunt sau asa cum nu stiu ca sunt.

Despre psihoterapie si beneficiile ei s-a scris mult, cred ca fiecare psihoterapeut are scris pe site-ul sau un astfel de articol sau macar cateva randuri despre subiect.

Psihoterapia reprezinta un semn de intrebare pentru multe persoane: Cand si cum stiu ca a venit timpul sa merg? De ce se merge la psihoterapie?, Cum ma vor vedea ceilalti daca merg la psihoterapie?, etc.  

Oamenii merg la psihoterapie, de cele mai multe ori, atunci cand paharul s-a umplut, atunci cand durerea, teama sau emotii amestecate dau navala si persoana se afla intr-un mare impas.

Din punctul meu de vedere un mare beneficiu al psihoterapiei este ca te ajuta sa treci de la stari greu de indurat din punct de vedere emotional la a te simti mai bine si ulterior la a fi mai bine.

Cunoscandu-te mai bine pe tine poti face fata mai usor situatiilor din viata ta, indiferent de natura lor.

Se spune ca atunci cand stim sa ne facem fata noua si emotiilor noastre, atunci stim sa facem fata si emotiilor celorlalti.

Cum spunea Ion Dafinoiu, sa te comporti normal intr-o situatie normala este usor, dar sa te comporti normal intr-o situatie anormala, abia atunci apare provocarea.

A intoarce oglinda spre tine e dificil si e cu atat mai greu cu cat te privesti in ea dezvelit cu tot ceea ce esti, si cu bune, dar si cu mai putine bune. Asa suntem, o suma de calitati si defecte, iar de aici rezulta un alt beneficiu: curajul de a fi tu cu tine, de a te privi sincer si onest.

Se spune ca un mare beneficiu al psihoterapiei este disparitia simptomelor cu care te-ai prezentat in cadrul sedintelor. Indraznesc sa spun ca un mare beneficiu al psihoterapiei este dat uneori de faptul ca inveti sa traiesti cu acele simptome, inveti sa le privesti diferit. Este important sa avem asteptari realiste. Sunt demoni in noi pe care ii putem infrange, iar cu altii invatam sa traim.

Psihoterapia iti faciliteaza constientizarile la care cu greu ai avea acces altfel.Inchei acest articol printr-un citat al lui Samuel Beckett care spunea: Tu esti cea mai importanta persoana pe care o vei intalni vreodata. Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai mare beneficiu al psihoterapiei: iti faciliteaza intalnirea cu tine.