Ce este psihoterapia
Psihoterapia este o metoda de cunoastere, crestere si dezvoltare personala. Este o disciplina stiintifica la granita dintre medicina si psihologie, care foloseste un set de tehnici specifice de interventie pentru atingerea unor obiective de schimbare. Cea mai raspandita forma de psihoterapie este cea verbala sau conversationala, insa exista si altele, precum cele care folosesc corpul, dansul, pictura, mindfulness, animalele sau joaca.
In functie de numarul de persoane implicate in procesul terapeutic, psihoterapia poate fi individuala (client-psihoterapeut), in grup (clientul isi impartaseste dificultatile intr-un grup facilitat de unul sau doi psihoterapeuti) sau de grup (psihoterapie de familie sau de cuplu).
Durata variaza de la cateva sedinte pana la cateva luni sau ani, in functie de gravitatea problemelor, trasaturile clientului, istoria sa de viata, obiectivele clientului, capacitatea de acestuia de a progresa si abordarea terapeutica.
Psihoterapia se poate practica de psihologi, medici, asistenti sociali sau teologi specializati intr-o scoala de psihoterapie. Exista zeci de scoli (abordari cu cadru teoretic si interventii diferite) in intreaga lume, cele mai cunoscute fiind: psihanaliza, terapia analitica, analiza tranzactionala, psihoterapie centrata pe persoana, psihoterapia adleriana, psihoterapie cognitiv-comportamentala, hipnoza ericksoniana, psihoterapie gestalt, psihoterapie sistemica, psihoterapie pozitiva, psihodrama, psihoterapie expresiva, psihoterapie transpersonala, etc.
In acest gen de tratament principalul instrument de schimbare validat in prezent de toate scolile de psihoterapie, este relatia terapeutica. Ca relatia dintre client si terapeut sa se formeze si sa se dezvolte, sunt necesare pe de-o parte, empatia, intelegerea, respectul, protectia si un cadru profesionist din partea psihoterapeutului si, pe de alta parte, deschiderea, implicarea, sinceritatea, respectul si acceptarea cadrului terapeutului de catre client. Prin cadrul profesionist al terapeutului intelegem: cabinetul terapeutului (psihoterapia nu se face in parc sau intr-o cafenea), durata limitata a unei sedinte (care variaza intre 45 si 60 minute), frecventa (de cele mai multe ori este de o sedinta pe saptamana), politica de anulare a sedintelor, pastrarea confidentialitatii.
Ca tratament psihologic, psihoterapia adreseaza nevoi de dezvoltare personala (pentru cine isi doreste sa fie mai mult decat este), probleme de viata (divort, insomnii, anxietate, stari depresive, lipsa bucuriei, relatii instabile sau toxice, lipsa sensului in viata, schimbari care apar datorita aparitiei unui copil, a pierderii unei persoane apropiate, etc) sau tulburari ale sanatatii mentale si se poate combina sau nu cu tratament medicamentos. Atunci cand tulburarile clientilor sunt severe si este necesara restabilirea echilibrului chimic la nivelul creierului, psihoterapeutul va colabora cu un medic psihiatru care va elibera retete si va urmari evolutia de tratamant in colaborare cu psihoterapeutul.
Psihoterapia ajuta oamenii sa-si traiasca viata, abilitate cu care nu ne nastem si pe care este nevoie s-o invatam pentru a ne putea bucura de relatii, cariera si a ne atinge obiectivele personale. „Psihoterapia este pentru nebuni” este doar un mit. Ea este pentru oricine! Cu totii avem tipare emotionale, de gandire sau comportamentale inconstiente si limitative, care odata constientizate si metabolizate, ne vor facilita cresterea inteligentei emotionale, cresterea capacitatii de adaptare la evenimentele inerente ale vietii si schimbarea in directia nevoilor noastre.
Roxana Draghici
Psiholog, Psihoterapeut
Cred in oameni si in puterea lor de a se schimba.