De ce functioneaza psihoterapia?

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Psihoterapia reprezinta o intalnire intre doi oameni care stiu exact de ce sunt acolo. In comparatie cu alte „intalniri” din viata noastra a tuturor, aceasta intalnire – in acel cadru terapeutic creat special pentru acest demers – sta sub semnul dorintei de schimbare. De aceea, psihoterapia functioneaza pentru ca pacientul isi doreste ca aceasta sa functioneze, pentru ca isi doreste sa schimbe „ceva” in viata lui iar pentru terapeut este un privilegiu sa-l insoteasca pe acesta in drumul sau catre mai bine.

Terapeutul, la un anumit nivel, stie ca nu poate schimba lumea dar la fel de bine stie ca poate ajuta un om sa faca in viata lui acele schimbari pe care si le doreste. Iar pacientul sau este convins ca vrea sa schimbe ceva dar se afla intr-un impas pentru ca nu stie cum sa o faca. Tot acest mix de sentimente si convingeri canalizeaza energiile ambilor participanti pe un sens si catre un tel comun care reprezinta starea de bine a pacientului.

De aceea, succesul in psihoterapie se datoreaza efortului persoanei care vine in terapie, dublat de cunoasterea si experienta terapeutului. Empatia, felul in care reuseste sa contina povestea de viata a pacientului sau, rabdarea, absenta judecatii si a etichetarii sunt celelalte ingredinte care vin sa consolideze relatia terapuetica. Aceasta alianta creata este extrem de importanta si contribuie intr-o mare masura la succesul terapiei.

Nu in ultimul rand, demersul psihoterapeutic este influentat de capacitatea terapeutului de a se modula, de a se plia pe problema, personalitatea si nevoile pacientului. Totodata este nevoie ca acesta sa poata sa intrevada un plan, ca un „fir rosu” pe care sa il urmareasca dar al carui capat nu il poate vedea si care, de cele mai multe ori, este o surpriza chiar si pentru acesta. Terapia functioneaza atunci cand nu succesul tau ca terapeut are relevanta ci doar constiinta faptului ca atunci cand schimbi un om schimbi o lume.

Asa ca, dragi terapeuti, daca vreti sa traiti intr-o lume mai buna continuati sa va deschideti sufletul si sa va folositi mintea pentru a ajuta orice om care va calca pragul cabinetului.

Dragi oameni care va doriti sa traiti intr-o lume mai buna incepeti schimbarea asta cu voi si veti vedea ca atunci cand veti schimba stimulul (a se citi comportament, cuvant, gest si chiar… gand) veti obtine un alt raspuns de la orice om intalnit.