Ce este hiper-empatia

Pentru a vorbi despre hiper-empatie este necesar sa definim ce inseamna empatia.

Empatia inseamna capacitatea de a recunoaste si de a impartasi intr-o oarecare masura sentimentele experimentate de alte persoane, exprimate explicit de catre acestea. Mai exact, inseamna sa ascultam activ, sa intelegem emotia si sa fim sensibili la ceea ce ne spune, dar fara a ne amesteca sentimentele cu ea.

Hiper-empatia apare atunci cand preluam emotiile si trairile celorlalti si le experimentam ca si cand ar fi ale noastre. Practic, absoarbem ca un burete ceea ce se intampla in jurul nostru,  aducem in corpul nostru senzatii care nu ne apartin, pe care vrem sa le rezolvam ca si cand ar fi ale noastre.

Persoanele hiper-empatice tind sa fie mai degraba preocupate de cei din jur decat de sine. In timp, persoana nu mai poate face distinctia intre emotiile sale si ale celorlalti.

Durerea resimtita este dusa la extrem, dramatizata si experimentata corporal de cel/cea care a preluat-o. Nu e a mea, poate nici a unei persoane dragi sau apropiate, dar ma afecteaza ca si cand eu am avut acea suferinta.

Este ca si cum persoanele care manifesta sindromul hiper-empatic au niste antene care detecteaza si preiau emotii puternice. In felul acesta se pierd in nevoile altora, ajung sa fie absorbite si sa faca parte din scenarii care nu le apartin. Inclusiv personajele din carti sau filme pot transmite o traire puternica ce poate fi resimtita din plin. Adica nici nu este necesar ca persoana de la care este preluata emotia sa fie una cunoscuta.

Excesele nu sunt bune, iar hiper-empatia nu face nota discordanta, ea afectează abilitatea noastra de a ne separa de cei din jur. In timp, persoanele care manifesta hiper-empatie ajung sa nu mai fie productive la locul de munca si sa intampine probleme de adaptare, pentru ca simt ca nimeni nu intelege dorinta lor de fi de ajutor, nevoia de a oferi suport celor din jur. Ulterior, din cauza dezamagirii, se izoleaza si chiar pot deveni pasiv-agresive sau pot dezvolta diferite tulburari. Lumea devine un loc ostil, de neinteles, lipsit de iubire si acceptare.

De cele mai multe ori, persoanele care nu sunt in contact cu propriile emotii preiau trairile altora si le transfera in propriul sistem ca si cand ar fi ale lor. Le traiesc, fac scenarii, sufera, le duc la extrem.

Empatia este buna, dar ca orice altceva dus la extrem, cand se ajunge la hiper-empatie, persoana afectata ajunge sa se indeparteze de scena sociala.