Beneficiul artei teatrale ca dezvoltare personală pentru adolescenţi
Psihoterapia de grup poate oferi o experiență bogată participanților. Fiecare persoană este unică ȋn felul ei şi poate aduce un aport semnificativ pentru ceilalți participanți, prin simplul fapt că are o altă poveste, o altă logică privată, o altă viziune sau perspectivă, percepe diferit. Psihoterapia de grup are o mare calitate – APARTENENŢA la grup.
Cred foarte mult ȋn puterea grupului şi tocmai de aceea psihoterapia de grup este una dintre preferatele mele, probabil şi pentru că pot aduce idei creative ȋn organizarea acestor grupuri. Scopul terapiei este de a ȋndrepta creativitatea participantilor spre comportamente productive, care sa aduca substanta, energie, bucuria de a fi aici si acum.
Ȋn continuare voi prezenta un proiect de suflet foarte drag mie, un proiect de dezvoltare personală prin artă teatrală şi metaforă, ce a reunit ca participanţi 9 adolescenţi şi 3 copii, aflaţi ȋn sistemul de asistenţă socială, cu măsură de protecţie specială ȋn regim de tip rezidenţial. A devenit ulterior spectacol complex şi a fost transformat ȋn instrument de lucru psihoterapeutic. Este inovaţie 100% şi are un puternic rol terapeutic.
Există şi alte proiecte terapeutice prin artă şi ȋn mod sigur şi prin teatru sau metaforă, dar cu așa desfăşurare ca cea din „Prinzătorii de Vise” eu nu am mai văzut. Astfel că ȋmi permit să spun din nou că este 100% inovaţie fiind construit fix de la zero.
Piesa de teatru ȋn sine este instrumentul metaforă cu care se poate lucra psihoterapeutic ȋn grupurile de adolescenţi. Personajele sunt oglinzi pentru tinerii care interpretează şi nu numai, chiar şi cei din public s-au regăsit ȋn anumite ipostaze. Iar acest lucru se poate ȋntâmpla şi ȋn cadrul altor grupuri de adolescenţi.
Un spectacol de teatru complex, cu o interpretare profundă a textului, efecte, coloană sonoră, elemente de coregrafie, recuzită realizată artistic ȋn mod special pentru piesă, costume cu personalitate, expoziţie de fotografie.
“Prinzătorii de vise”, ȋnseamnă iubire ȋn mai multe forme, inclusiv iubirea de sine, curajul de a fi imperfect, pasiune, creativitate, unicitate, acceptare şi puterea lui ȋmpreună.
Spectacolul a avut loc la Teatrul Excelsior, pe 18 martie 2019. S-a jucat cu sala plină şi a fost apreciat atât de public, cât şi de echipa teatrului: “Prinzătorii de vise explorează valențele terapeutice ale teatrului, dezvăluind publicului un univers pe care deseori îl neglijăm. Proiectul a avut drept punct de pornire un mic grup de dezvoltare personală, care a luat o amploare neașteptată, transformându-se într-un veritabil spectacol de teatru, creat cu entuziasm și sensibilitate”.
Ȋn acest grup, alcătuit din 9 adolescenţi şi 3 copii, toţi participanţii şi-au descoperit resurse interioare, şi-au identificat calităţi şi pe unele dintre ele le-au şi ȋntărit, s-au adaptat, au fost liberi să se exprime, au primit ȋncurajare, au asimilat ȋn mod natural concepte precum: iubirea de sine, acceptarea, ȋncrederea ȋn sine, exprimarea feminităţii, autentitcitatea, unicitatea, responsabilitatea, inovaţia, creativitatea, originalitatea, bunul simţ comun, logica privată, puterea de a alege – liberul arbitru, puterea lui „ȋmpreună”, curajul de a fi imperfect, holismul, igiena mentală.
Succesul sau contribuţia pe care grupul de dezvoltare personală a adus-o ȋn viaţa adolescenţilor, constă în faptul că le-a oferit o nouă perspectivă din care să ȋşi poata lua ce au nevoie, ce rezonează cu ei, ce le place şi să fie conştienţi de faptul că pot face alegeri bune. Şi ȋnseamnă foarte mult ca proces psihoterapeutic, vorbim despre o evoluţie. Totul poate fi şi altfel!
Instrumentul psihoterapeutic este în curs de publicare, cu gând să ajungă la oameni doritori să-i folosească potențialul binefăcător.