În urmă cu mai bine de zece ani am urmat cursurile de dezvoltare personală necesare devenirii mele ca psihoterapeut. Zece, doisprezece oameni se întâlnesc sub supravegherea unui coordonator și încep procesul de autocunoaștere. La început pare o joacă dar pe măsură ce crește încrederea în colegi și nivelul de introspecție și îți asumi efortul conștient și continuu, apar lacrimile, nodurile în gât și AHA-rile. Am aflat multe despre mine, am înțeles multe despre mine și am conștientizat cât de multe mai am de aflat și de înțeles…tot despre mine. Îmi amintesc faptul că de foarte multe ori am afirmat: Asta ar trebui să facă toți oamenii. Să urmeze un astfel de proces de dezvoltare personală!
Pe vremea aceea doar studenții la psihologie aveau posibilitatea de a urma aceste cursuri. Acum lucrurile s-au mai schimbat dar…
Anii au trecut și ecoul acelei afirmații și-a păstrat intensitatea. În 2018 s-a materializat sub forma proiectului Cortul Terapeutic. O inițiativă a Asociației ENABLE EMOTIONS de informare și conștientizare socială asupra beneficiilor psihoterapiei ca formă de dezvoltare personală și nu doar ca metodă de intervenție în situațiile de criză.
Retrospectiv, îmi dau seama că Proiectul Cortul Terapeutic a devenit primul pas către materializarea unui gând avut acum mai bine de zece ani. Iar argumentele mele sunt rezultatele obținute alături de echipa Cortului Terapeutic în 2018.
Am interacționat direct cu 998 de persoane. Timp de 30 de zile am fost prezenți pe plaja din Vama Veche și două zile în orașul Bârlad. Am aplicat și interpretat peste 200 de chestionare psihoterapeutice.
Am aflat că 33,68% dintre oamenii care au răspuns la chestionarele au ca mesaj dominant după care își ghidează viața – FII PERFECT! Asta înseamnă, în linii mari, că acești oameni au presiunea gândului de a fi perfecți în orice context al vieții lor. Totodată, 21,05% dintre ei resimt și presiunea mesajului – NU REUȘI! 20% dintre ei poartă povara mesajului NU FI APROPIAT. Și asta în contextul unei societăți care aproape că îți impune să fii într-o relație, să fii un bun coechipier, să fii apropiat.
Cei care au fost la Cortul Terapeutic și au completat chestionarele acum știu de ce uneori se autosabotează. Au aflat de ce o parte din ei tinde să depună toate eforturile necesare pentru a fi perfecți iar o altă parte face tot posibilul pentru a nu reuși ceea ce își propun.
Altfel spus, cei care au interacționat cu echipa Cortul Terapeutic au două mari beneficii:
Sunt mai aproape de ei înșiși, și au simțit pe pielea lor că dacă mergi la psiholog nu înseamnă că ești nebun.
Cortul Terapeutic este un proiect care are ca viziune îmbunătățirea calității vieții oamenilor din punct de vedere psiho-social. Și cum oameni sunt și cei care au făcut posibil acest proiect, iată cu ce s-au ales ei:
Mi-a arătat că se poate și că un vis poate să aducă speranță și bucurie nu doar pentru cel care l-a avut, ci și pentru cei din jurul lui. (Ancuța Coman)
M-a făcut să înțeleg că psihologia este despre a face, nu neaparat despre a filozofa. (Ligia Moise)
M-a făcut să mă simt importantă și utilă. (Roxana Drăghici)
A înțeles că schimbarea societății noastre în bine poate veni din pașii mici pe care fiecare dintre noi îi face în acest sens, în primul rînd pentru ceilalți. (Cosmin Badea)
Am simțit bucurie și recunoștință pentru meseria noastră și pentru oamenii care cred în ei și au curajul să privească în interiorul lor. (Ancuța Coman)
M-a facut sa înteleg că noi, oamenii, avem mare nevoie unii de alții. Avem nevoie să fim iubiți, ascultați și văzuți iar dacă avem asta putem face față neprevăzutului din viață. (Oana Deteșan)
M-a facut să simt că fac ceva concret pentru profesia mea, pentru promovarea ei. (Ligia Moise)
M-a facut să înteleg că pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor dacă le povestesc sincer și deschis despre pasiunea mea. (Roxana Drăghici)
Mi-a arătat că pot să simt dacă vreau, cum să simt că pot și vreau; că vreau să simt și să pot. (Alexandru Bușilă)
Pentru mine, acest proiect a confirmat teoria că schimbările la nivel macro încep cu schimbări la nivel micro. Psihoterapia înseamnă autocunoaștere iar autocunoașterea este primul pas către iubire. Într-o societate în care singurul reper este “succesul”, psihoterapia ne ajută să înțelegem că nu suntem roboți și că “a SIMȚI” este cel mai conștient act de umanitate. (Laura Voica)
4 ani mai tarziu, am reușit să depășim pragul de 3,300 de persoane la care să ajungă mesajul nostru: FindYourAHA și peste 1500 de curajoși care au completat chestionarele și s-au cunoscut mai bine prin interpretarea rezultatelor de către un voluntar.
Continuăm Cortul Terapeutic și vara aceasta în Vama Veche și ne vedem în orașul tău sau prin trafic cu noua Caravană Terapeutică
Pentru asta avem nevoie de spijinul tău!
Terapie la click
Poti sprijini Cortul Terapeutic si Caravana Terapeutica. Tu te simti bine pentru ca ii ajuti pe altii, iar noi te sustinem. Ce zici?