Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Diferentele dintre psihoterapie, coaching si mentoring

Ritmul alert in care traim, stresul, dificultati care apar pe diferite planuri ale vietii, determina tot mai multi oameni sa caute ajutor in exterior, pentru a trece mai usor si cu cat mai putine daune emotionale peste obstacole. Este suficient sa privim in jur pentru a observa nevoia oamenilor de dezvoltare personala, de solutii pentru a functiona mai bine, pentru evolutie si pentru echilibru interior.
Insa atunci cand se contureaza aceasta necesitate de a cauta ghidaj, apare adesea si confuzie, pentru ca exista diverse abordari ce ofera asistenta si orientare catre rezolvarea dificultatilor. Apare astfel dificultatea de alege metoda cea mai potrivita pentru fiecare, in functie de nevoile specifice.
Legat de acest aspect, cel mai des oamenii isi pun intrebarea care este diferenta dintre psihoterapie, coaching si mentoring si cum sa aleaga ceea ce li se potriveste?
Asa ca acest articol vine ca si o clarificare a ceea ce presupune fiecare dintre aceste trei metode de dezvoltare si a diferentei dintre ele.

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop mentinerea unui echilibru mental si emotional sau tratarea unor tulburari mentale, in cazurile in care este nevoie. Exista diverse abordari psihoterapeutice, printre care cele mai cunoscute sunt psihanaliza, analiza tranzactionala dar si terapia cognitiv-comportamentala. Psihoterapia congnitiv-comportamentala este poate cea mai comuna abordare, datorita orientarii sale catre rezultate in cazuri ca depresie, anxietate, atacuri de panica, dar este populara si prin prisma duratei sale scurte.
Nu mergem la psihoterapie doar daca suferim de o tulburare mentala, ci alegem aceasta abordare si in cazurile in care calitatea vietii noastre este afectata de diverse dificultati cum ar fi incapacitatea de a ne controla emotiile, comportamentele care nu ne aduc beneficii, fricile care ne impiedica sa ne atingem obiectivele sau stresul care poate duce chiar la fenomenul de burn out.

Psihoterapia presupune in primul rand o relatie client-psihoterapeut bazata pe incredere si siguranta, in care se pune accentul pe intelegerea cauzelor comportamentelor si a emotiilor care nu ne aduc beneficii, implicand o intoarcere in trecut, acolo unde este cazul. Se refera mai ales la acele lucruri ce s-au intiparit in inconstient si care de multe ori ne determina sa urmam anumite pattern-uri ce nu ne aduc prejudicii in viata de zi cu zi. Pentru ca afland cauza, putem trata si efectul, in functie de resursele personale ale fiecaruia in parte.
Psihoterapia este o metoda de vindecare a ranilor din trecut, de intelegere a propriei persoane, de acceptare, de reparare, de identificare a emotiior si echilibrare prin diverse tehnici dar si o modalitate de a trai in prezent, bucurandu-ne de aici si acum. Procesul terapeutic este complex si poate duce la incheierea unor capitole din trecut, la trairea prezentului si la atingerea obiectivelor de viitor.

Coaching-ul, asa cum ii spune chiar numele, daca este tradus, se refera la antrenament. Este un antrenament pentru success, cu oreintare catre rezultate si performanta. Coaching-ul poate fi de ajutor in cazul in care ne dorim doar sa ne stabilim niste obiective, pe diverse planuri ale vietii, pe care sa le atingem prin descoperirea si utilizarea propriilor resurse. Spre deosebire de psihoterapie, coaching-ul nu se orienteaza catre trecut, ci catre actiuni implementate in prezent, ce vor avea influenta in viitor. Este o forma de ghidaj in sensul de a ne descoperi potentialul si de a gasi resurse pentru a ne indeplini niste scopuri clar stabilite.

Ca si psihoterapia, si coaching-ul pune accent pe relatia dintre coach si client, insa acest lucru nu are ca si scop vindecarea, ci atingerea unor scopuri, prin implementarea de noi obiceiuri. Insa daca nu tratam cauza ci doar efectul, este foarte probabil sa revenim la vechile pattern-uri. De aceea, daca simtim ca in spate se ascund emotii profunde si manifestam in continuare comportamente ce ne aduc prejudicii, este important sa apelam la ajutorul unui psihoterapeut.

Mentoring-ul este o modalitatea de formare, de cele mai multe ori profesionala, in care o persoana isi creeaza viitorul bazandu-se pe experienta si intelepciunea unei alte persoane, care este mentorul. In mentoring, expertul poate ghida prin oferirea de sfaturi legate de experienta sa personala, astfel incat cineva sa poata urma cu success acelasi drum ca si el. Mentorul este de regula o persoana pe care o admiram, care a reusit in cariera, o persoana pe urmele carora ne dorim sa calcam.
Un mentor poate transmite mai departe standarde, norme si valori ale profesiei alese, poate impartasi cunostintele sale unei persoane care isi doreste sa porneasca pe acelasi drum si sa aiba o ascensiune asemanatoare. Dintre toate cele 3 forme de ghidaj prezentate, mentoring-ul este acea forma care se poate desfasura pe o perioada indelungata de timp.

Asadar, mentoring-ul se refera in special la cariera, coaching-ul ne ajuta pe partea de stabilire de obiective si indeplinirea lor in viitor, iar psihoterapia ne ajuta sa vindecam, sa reparam, sa ne descoperim resursele interioare si sa traim in echilibru si in armonie cu noi insine. Psihoterapia este forma cea mai complexa dinte cele trei prezentate, de aceea incurajam de fiecare data inceperea unui proces psihoterapeutic atunci cand apar suferinte sau dezechilibre.

Leave a Reply