Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Cele mai comune mituri despre psihologi

Cand vine vorba despre evolutie si schimbare pozitiva, gandul ne fuge automat catre psiholog. Pentru ca nimeni nu te poate ajuta mai bine sa te transformi si sa devii persoana care ti-ai dori sa fii, decat cineva specializat in acest sens. Dar acest proces de transformare personala pe care il incepi in cabinetul unui psiholog, este si cel care trezeste cele mai profunde frici. Pentru ca te provoaca sa iesi din zona de confort, sa actionezi diferit si sa afli despre tine lucruri pentru care crezi ca nu te simti atat de pregatit.

Atunci apare rezistenta, iar mintea ta gaseste tot felul de scuze pentru a se proteja. De cele mai multe ori, ajungi sa te legi de mituri pentru a te tine la distanta de acest proces transformator. Si este oarecum firesc, pentru ca de-a lungul timpului, mintea si-a creat diverse mecanisme de aparare pentru a ne ajuta sa supravietuim. Dar a supravietui nu este acelasi lucru cu a trai, iar psihoterapeutul te poate ajuta sa inveti cum sa traiesti.

Iar ca sa faci pasul de a ajunge in cabinetul unui psihoterapeut, cu siguranta te ajuta sa afli care este realitatea din spatele fiecarui mit. Asa ca iata care sunt cele mai comune mituri si ce ascund ele de fapt:

  • Daca merg la psiholog, am probleme psihice

In realitate, oamenii cu probleme psihice merg la psihiatru. Psihologul poate lucra in echipa cu un psihiatru pentru a imbunatati starea unei persoane cu tulburari psihice. Insa, de regula, in cabinetul unui psihoterapeut ajung oameni care isi doresc sa se cunoasca, sa functioneze mai bine si sa invete cum sa isi traiasca viata cat mai frumos.

  • Psihologul citeste ganduri si iti afla secretele prin hipnoza

Psihologul nu are idee ce este in mintea ta. De cele mai multe ori nici tu nu esti constient de ce se ascunde in mintea si in sufletul tau. Dar psihologul este ca un ghid care iti lumineaza calea si sta langa tine atunci cand urci pe munte catre varful propriei tale vieti. Cat despre hipnoza, chiar daca un psiholog are formare in asa ceva, ce se intampla in cabinet este complet diferit de ceea ce vezi in filme. In hipnoza nu uiti de tine, iar psihologul nu te poate face sa iti amintesti si sa spui lucruri uitate sau secrete adanc ascunse, de care te feresti. Hipnoza scurteaza doar drumul catre inconstient si te ajuta sa iti vindeci copilul ranit din postura de adult.

  • Psihologul da sfaturi

Repet, psihologul este un ghid. Pentru sfaturi exista prieteni si familie. Daca un psiholog ti-ar da sfaturi, ar insemna ca isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce faci tu. Daca gresesti, e vina lui, daca reusesti, e reusita lui. Psihologul te ajuta sa descoperi care este calea cea mai potrivita pentru tine, in functie de resursele tale, de personalitatea ta, de experientele tale de viata. Si te invata sa fii un adult responsabil, care are incredere in capacitatea sa de a decide si care isi asuma ceea ce a decis.

  • Daca merg la psiholog, va vorbi cu altii despre ceea ce i-am spus

Cea mai importanta regula a terapiei este confidentialitatea. Psihologul nu va vorbi niciodata despre ceea ce discutati in terapie, pentru ca este obligat sa pastreze secretele tale si pentru ca te respecta ca si om ce se dezvaluie in fata lui. Ceea ce poate face in schimb, este sa se decumenteze legat de dificultatile tale, pentru a te ajuta sa iti identifici nevoile cat mai clar si sa ti le satisfaci.

  • Psihologul nu poate intelege prin ce am trecut

Cel mai probabil nu te-ar putea intelege nici daca ar trece prin ceea ce ai trecut tu. Pentru ca fiecare om traieste lucrurile diferit. Dar daca nu te poate intelege la fel, nu inseamna ca nu empatizeaza, nu inseamna ca nu iti simte suferinta, ca nu te poate contine cu toate trairile si emotiile tale si ca nu te poate ajuta. Psihoterapeutul se poate conecta la tine chiar daca nu ati trait aceleasi experiente in trecut.

  • Psihologul imi poate da pastile

Multi oameni confunda meseria de psiholog cu meseria de medic. Sunt lucruri total diferite. Medicul iti vindeca trupul, psihologul iti vindeca sufletul. Medicul iti da pastile pentru ca Facultatea de Medicina pe care a urmat-o ii da acest drept. Psihologul iti poate oferi suport, empatie si ghidaj. Si nu, nu avem nici pastile magice care sa vindece rani ori sa amelioreze dureri sufletesti. Psihologul este absolvent al Facultatii de Psihologie si al multor altor cursuri pe langa, este o persoana care la randu-i a trecut printr-un proces de dezvoltare personala, a fost el insusi la psiholog si are competentele necesare sa te ajute atunci cand ai nevoie de a-ti vindeca interiorul. Totusi, atat medicii cat si psihologii au un lucru in comun: iti pot spune ca de foarte multe ori, psihicul tau influenteaza starea ta fizica si ca de aceea, pentru a trai intr-un trup sanatos, este foarte important sa ai o minte si un suflet sanatoase.

Andreea Savulescu, psiholog clinician si psihoterapeut

Pe Andreea o gasiti aici: artaeducatiei.com

Leave a Reply